Objašnjenje obavijesti o kolačićima i suglasnosti za kolačiće

Kolačići su sastavni dio načina rada modernih web stranica. Većina personalizacije i integracije društvenih medija na web stranicama oslanja se na kolačiće na ovaj ili onaj način.

Međutim, mogu se koristiti na način koji ne koristi posjetiteljima, a često se koriste za praćenje ljudi diljem weba i izgradnju profila koji su vrlo vrijedni robnim markama i oglašivačima za ciljani marketing.

Ovo se često smatra zadiranjem u privatnost , a budući da su kolačići prilično tiha tehnologija – ovo vam se može dogoditi a da toga niste svjesni ili da to ne možete zaustaviti ako želite.

Kako bismo vam pomogli da postanete svjesniji ove aktivnosti i dali vam pravo glasa želite li dopustiti da se to dogodi, 2011. donesen je novi zakon o privatnosti na razini cijele EU. To je postalo poznato kao Zakon o kolačićima .

Zakon o kolačićima zahtijeva da vam web-mjesta daju jasne, detaljne informacije o tome kako koriste kolačiće i daju načine na koje možete signalizirati želite li dopustiti takvu upotrebu ili ne. Web stranica tada prema zakonu mora poštovati vaše želje. To može značiti da blokiraju kolačiće koji vam se ne sviđaju ili da vam ne dopuštaju pristup web-mjestu – no trebali biste očekivati da ćete imati mogućnost izbora.

Neka web-mjesta dopuštaju vam da odaberete koje ćete vrste kolačića dopustiti ili blokirati, iako u nekim slučajevima ako to učinite možda nećete moći koristiti ili vidjeti cijelo web-mjesto.

Ako vam web stranica koju posjećujete ne daje dovoljno informacija ili izbora, a tvrtka koja je posjeduje ima sjedište u EU-u, tada možda krši zakon i možete poduzeti mjere protiv vlasnika.

Ova je web stranica stvorena kako bi pomogla ljudima da bolje razumiju što su kolačići i kako ih koriste različite web stranice. Možete ga koristiti za traženje svojih omiljenih web stranica, a uskoro ćete moći pretraživati informacije o određenim kolačićima kako biste razumjeli za što se koriste.

gdpr-image
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Korištenjem ove web stranice slažete se s našom Politikom zaštite podataka.
Opširnije...